Recepty

VIDEORECEPT: Nátierka z pečenej mrkvy

VIDEORECEPT: Nátierka z pečenej mrkvy

Škola je už zopár dní tu a ak máte doma školáka, každý deň vymýšľate, čo im dať na desiatu 🍎🥐. Určite hľadáte spôsob ako do nej “prepašovať” aj nejaké tie vitamíny.🍀😁 A tak tu pre vás máme chutnú odpoveď! 😋 Medzi výborné účinky mrkvy patrí zvyšovanie imunitného systému, schopnosť chrániť bunky pred voľnými radikálmi a dokonca pomáha aj pri migréne či bolestiach kĺbov. 💪🏽 Pripravte si doma túto chutnú nátierku, či už ako desiatu deťom do školy alebo ako chutné raňajky alebo večeru pre celú rodinu 

 

INGREDIENCIE

4 väčšie mrkvy
100 g syru Lučina
2 PL citrónovej šťavy
2 PL olivového oleja
tymián, soľ

 

POSTUP
Mrkvu nakrájame na kolieska, pridáme olej, soľ a tymián a pečieme na 200°C asi 20 minút. Upečenú mrkvu necháme vychladnúť. 🥕 K mrkve pridáme syr Lučina, šťavu z citróna a soľ. 🧀🍋 Všetko spolu rozmixujeme a podávame s bagetkou alebo iným pečivom.

 

Dobrú chuť! 😋

VIDEORECEPT: ŠPALDOVÉ CESTOVINY S AVOKÁDOVOU OMÁČKOU

VIDEORECEPT: ŠPALDOVÉ CESTOVINY S AVOKÁDOVOU OMÁČKOU

Vedeli ste, že avokádo je ovocie a že je ideálne na chudnutie? Obsahuje unikátnu kombináciu tukov, potrebnú vlákninu a vitamíny, ako draslík, horčík, vitamín C a D. Okrem toho, neobsahuje žiadny cholesterol, takže sa neukladá v telesnom tuku!

INGREDIENCIE

500 g špaldových cestovín
100 g kukurice
50 g čiernych olív

Omáčka:
2 zrelé avokáda
3 strúčiky cesnaku
1/2 limetky
1/2 hrste petržlenovej vňate alebo bazalky
čierne korenie
olivový olej
soľ

POSTUP

Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Avokádo nakrájame a spolu limetkovou šťavou, cesnakom, petržlenovou vňaťou a olivovým olejom rozmixujeme. Dochutíme soľou a čiernym korením. Takto pripravenú omáčku zmiešame s uvarenými cestovinami. Pridáme kukuricu a nakrájané olivy a spolu zamiešame. Prajeme dobrú chuť! 

VIDEORECEPT: SVIEŽI LETNÝ ŠALÁT S BROSKYŇAMI A RUKOLOU

VIDEORECEPT: SVIEŽI LETNÝ ŠALÁT S BROSKYŇAMI A RUKOLOU

Pripravte si svieži letný šalát, ktorý kombinuje sladkú chuť broskyne a pikantnú rukolu! Práve leto je ten správny čas na túto pochúťku. Broskyne bojujú proti vzniku cukrovky, majú protistresové účinky a pomáhajú udržiavať zdravé trávenie a imunitu.

INGREDIENCIE

100 g rukoly
2 ks broskýň
100 g kozieho syra
30 g mandľových lupienkov

DRESING:

šťava z limetky
olivový olej
soľ

POSTUP

Z limetkovej šťavy, olivového oleja a soli si pripravíme dresing. Rukolu naložíme na tanier, pridáme pokrájané broskyne, kozí syr a posypeme mandľovými lupienkami. Na záver pokvapkáme pripraveným dresingom.

Presne tak, takto jednoducho a pritom nesmierne chutne! Dobrú chuť!

FOTORECEPT: LAHODNÝ ŠALÁT S JAHODAMI, MASCARPONE A HALLOUMI

FOTORECEPT: LAHODNÝ ŠALÁT S JAHODAMI, MASCARPONE A HALLOUMI

Začína nám jahodová sezóna. Vedeli ste, že jahody môžete využiť nielen v dezertoch, ale napríklad aj v takomto chutnom fresh šaláte?

INGREDIENCIE

rímsky šalát
rukola
jahody
halloumi syr

DRESING

125 g syru lučina alebo mascarpone
2 PL kyslej smotany
2 PL pomarančovej šťavy
1 PL cukru
farebné korenie
soľ

POSTUP

Jahody, šalát a rukolu umyjeme, jahody nakrájame na menšie kúsky a spolu so šalátom a rukolou ich naservírujeme.

 

Zo syru lučina, kyslej smotany, pomarančovej šťavy a cukru si vymiešame dresing.

Podávame s grilovaným halloumi syrom.

Dochutíme soľou a farebným korením. 

VIDEORECEPT: ŠOŠOVICOVÁ NÁTIERKA S TEKVICOVÝMI SEMIENKAMI

VIDEORECEPT: ŠOŠOVICOVÁ NÁTIERKA S TEKVICOVÝMI SEMIENKAMI

Túto šošovicovú nátierku musíte vyskúšať! Výborne sa hodí na čerstvý kváskový chlebík, ale tiež ako dip k nakrájanej zelenine. Pomazánka môže byť skvelou voľbou, ako dostať túto zdravú strukovinu aj do jedálnička vašich detičiek. Červená šošovica totiž patrí medzi výborné rastlinné zdroje bielkovín, na 100g obsahuje až približne 25g bielkovín. Preto po nej často siahajú napríklad vegetariáni, vegáni, športovci ale aj ktokoľvek iný. Taktiež obsahuje významne dávky železa, prospieva vlasom a pokožke, uľahčuje trávenie a je skvelou voľbou pri chudnutí!

Ingrediencie:

- 120 gramov červenej šošovice
- 70 gramov tekvicových semienok
- 10 sušených paradajok
- 1 lyžička sušenej zeleniny a byliniek
- olivový olej
- soľ

Postup:

Červenú šošovicu uvaríme spolu s lyžičkou sušenej zeleniny alebo byliniek. Tekvicové semienka namočíme aspoň na dve hodiny vo vode. Potom už len v mixéri zmiešame šošovicu, tekvicové semienka a sušené paradajky. Na zriedenie pridáme olivový olej a dochutíme soľou. Podávame s chlebíkom a čerstvou zeleninou.

Dobrú chuť!

 

 

Foto a recept: @skatulkavkuchyni

VIDEORECEPT: ŠPAGETY S CVIKLOVÝM PESTOM A BRYNDZOU

VIDEORECEPT: ŠPAGETY S CVIKLOVÝM PESTOM A BRYNDZOU

Máte radi cviklu? :yum:
Cvikla má vysoký obsah draslíka, ktorý odkysľuje organizmus a obsahuje tiež množstvo vlákniny upravujúcej trávenie. :four_leaf_clover: Spolu s lahodnou bryndzou vytvárajú ideálnu voľbu na letné posedenia! Toto jedlo ohúri výraznou farbou aj chuťou! :drooling_face:

INGREDIENCIE

Potrebujeme:
-500 g špagiet
-125 g bryndze

Pesto:
-2-3 ks cvikle
-1 menšia hrsť čerstvej bazalky
-50 g mandlí
-1/2 limetky
-1 ks stúčik cesnaku
-soľ
-čierne korenie
-1-2 PL olivového oleja alebo vody

POSTUP

Cviklu varíme približne 40 minút domäkka. Špagety uvaríme v osolenej vode. Uvarenú cviklu nakrájame a dáme do mixéra, pridáme mandle, strúčik cesnaku, bazalku, šťavu z limetky, soľ, čierne korenie a dohladka rozmixujeme. Na zriedenie môžeme použiť trochu olivového oleja alebo vody. Takto pripravené pesto zmiešame s uvarenými cestoviny. Podávame s bryndzou a lístkami bazalky .:seedling:

NÁŠ TIP

Podávať môžete s osviežujúcim letným nápojom ReHYDRO, ktorý je ideálny na doplnenie tekutín a minerálov v horúcom počasí. :tropical_drink::heart_eyes: Nehovoriac ako veľmi sa hodí k tejto pochúťke po každej stránke! :wink::yum:

VIDEORECEPT

 

 

Foto a recept: @skatulkavkuchyni