Prečo si dávať v lete pozor na pitný režim? Koľko vody denne je pre mňa dostatok?

Voda sa v lete stáva najdôležitejším prvkom pre udržanie zdravia a pohody.

Leto je oficiálne tu a s ním aj tropické horúčavy. Všade sa dookola spomína potreba “dostatočného” pitného režimu, no priznajme si, viacerí to zanedbávame. Keď pocítime smäd, často siahneme po sladených drinkoch, či dokonca alkoholických koktejloch. To však v horúcich dňoch naozaj nie je správna voľba. 

Piť by sme mali najmä čistú vodu, bez bubliniek, alebo ľahký hypotonický nápoj obohatený o minerály, ktoré potením prirodzene strácame. Keď je vody v tele málo, človek sa cíti zle, slabo, prípadne ho bolí hlava. Ak ignorujete potrebu vody v tele, objavia sa vážnejšie problémy: obličky prestanú správne fungovať, krv sa stáva hustejšou, čo má za následok zvýšenie srdcového pulzu a zvýšenie námahy organizmu. 

V dôsledku potenia, dýchania a iných fyziologických procesov, ľudia strácajú veľké množstvo vody. Spolu s vodou sa z tela strácajú aj stopové prvky a soli, čo nepriaznivo ovplyvňuje metabolické, bunkové a imunitné procesy.

Kto by si mal dávať pozor na svoj pitný režim?

Jednoznačne všetci. Ukazovatele normy spotreby vody pre rôzne vekové kategórie sú v rozmedzí 1-2,5 litra za deň. Pre tých, ktorí majú problém dodržiavať pitný režim, ponúkame vyvážené produkty, ktoré organizmus dostatočne rehydrujú a vďaka ich skvelej chuti, sa vám pitný režim bude dodržiavať určite o čosi ľahšie. 

 

  • Pozor na bábätká a predškolákov. Pri pobyte na slnku a v teple (aj keď ste pri vode) je potrebné neustále pripomienkovať pitný režim. 
  • Mladší školáci a tínedžeri sú zväčša veľmi aktívni a pri hraní sa, či športovaní sa poriadne zapotia. Potením sa stráca veľa vody, preto ju treba neustále dopĺňať.
  • Dospelí a obzvlášť tí, ktorí sú fyzicky aktívni, potrebujú dostatok vody, pretože iné tekutiny (káva, alkohol, džús) nedokážu uspokojiť potreby telesných buniek.
  • Tehotenstvo taktiež zvyšuje potrebu tekutín, pretože ženské telo produkuje viac krvi a živín na podporu rastu plodu. Dehydratácia môže viesť k zdravotným problémom pre nastávajúcu matku, aj jej bábätko.
  • Starší ľudia by si mali dávať zvýšený pozor na svoj denný príjem tekutín. V dôsledku dehydratácie sa môžu vyskytnúť mdloby, slabosť, problémy s tlakom či obličkami.

Zásoby vody v tele môžete doplniť rôznymi spôsobmi - vodou, nesladenými čajmi, šťavnatým ovocím, džúsmi, ako aj špeciálnymi nápojmi obohatenými o užitočné stopové prvky. Ideálne sú kombinácie všetkých týchto možností.

Čo je Rehydro od Adelle Davis?

ReHydro Ideálny pitný režim, ako už jeho názov prezrádza, je produkt vytvorený pre pohodlné dopĺňanie tekutín, minerálov a vitamínov, ktoré vaše telo stráca potením počas horúceho dňa alebo pri námahe. Je bez laktózy, lepku a GMO, vďaka čomu je vhodný pre ľudí s rôznymi stravovacími intoleranciami. Výborne sa rozpúšta vo vode a môžete ho podávať ako osviežujúcu letnú limonádu s ovocím, mätou a ľadom. 

Rehydro od Adelle Davis je určený pre všetkých, má výbornú chuť a ponúka skvelé osvieženie v horúcom počasí. Je vynikajúcim pomocníkom pre tých, ktorí sú počas dňa preťažení alebo pravidelne športujú. 

Dostatočná hydratácia by sa mala udržiavať v každom veku. Dodržiavanie pitného režimu by sa malo stať dobrým zvykom nielen v lete!