Omega 3 mastné kyseliny, prečo sú toľko spomínané vo svete zdravia? Sú naozaj také potrebné?

Občas sme z toho zmätení. Z jednej strany počúvame, aké sú tuky škodlivé a treba ich obmedzovať, z druhej strany, aké dôležité sú omega 3 mastné kyseliny. Tak ako to teda je naozaj? Jesť tuky či nie? 

V skratke povedané, jesť ich rozhodne musíme, pretože tuky sú pre náš organizmus nevyhnutné. Tuky však delíme na nasýtené a nenasýtené mastné kyseliny. 

Nasýtené mastné kyseliny sú pre nás škodlivé, zvyšujú cholesterol a spôsobujú nemalé zdravotné problémy. Týchto mastných kyselín, žiaľ, väčšina slovákov konzumuje stále veľké množstvo, v podobe vyprážaných jedál či fastfoodov. 

Naopak nenasýtené mastné kyseliny, sú pre naše telo veľmi potrebné. Omega 3 mastné kyseliny patria práve medzi esenciálne nenasýtené mastné kyseliny. Tieto si telo nedokáže samo vytvoriť a potrebuje ich prijímať zo stravy (ryby, morské riasy, rastlinné oleje či rôzne semienka alebo pomocou kvalitných výživových doplnkov

Prejavy nedostatku omega 3 mastných kyselín:

  • suchá koža
  • problémy s krvným tlakom
  • časté infekcie
  • zlá pamäť, problémy s učením
  • spomalený rast u detí 
  • predčasný pôrod

Pre koho sú omega 3 mastné kyseliny nevyhnutné? 

Prijímanie omega 3 mastných kyselín je nevyhnutné pre všetky vekové kategórie. Veľmi podstatné je zvýšiť ich dávku napríklad v tehotenstve, počas dojčenia či pre dieťa vo vývine, športovcov a seniorov. 

V tehotenstve a pri dojčení

Ženy v tehotenstve potrebujú zvýšené dávky zložiek omega 3 a to najmä DHA a EPA. DHA zložka je veľmi dôležitá pri vývine plodu, pre jeho zdravý rast, vývin mozgu a budúcu zrakovú ostrosť dieťaťa. Mamička je pre plod a dieťa po narodení jediným zdrojom DHA a EPA a preto ich potreba pre tehotné a kojace ženy narastá približne až o 27%. Ženy však práve v tomto období prijímajú z potravy veľmi málo omega 3 mastných kyselín, pretože ženám v tehotenstve a pri dojčení sa konzumácia rýb odporúča iba v obmedzenom množstve.

Preto je pre ne priam nevyhnutné prijímať tieto zložky pomocou doplnkov výživy.

Pre deti vo vývine

Deti taktiež potrebujú k svojmu zdravému vývinu a rastu tieto prospešné tuky. Ich najväčšiu potrebu majú bábätká v brušku, po narodení ich prijímajú z materského mlieka alebo jeho náhrad a neskôr ich potrebujú prijímať v plnohodnotnej strave. Deťom vo veku 9-13 rokov sa ich potreba začína opäť zvyšovať a od 14.–18. roku táto potreba vrcholí. V puberte telo zažíva mnohé zmeny a potrebuje sa s nimi vyrovnať. Rodičia však dobre poznajú, aké náročné je dosiahnuť vyvážený jedálniček, ak majú doma “vyberavca”. Vtedy je dobré siahnuť po kvalitných výživových doplnkoch pre deti, keďže nedostatok týchto látok sa môže u detí prejavovať napríklad ťažkosťami pri učení či poruchami zraku.

Pre športovcov 

Športovci pre svoje profesionálne výsledky potrebujú poriadnu dávku energie. Pre jej dostatok je nevyhnutné, aby mali dostatok omega 3 mastných kyselín. Taktiež sú skvelým pomocníkom pri regenerácii svalov, majú protizápalové účinky a zlepšujú obranyschopnosť organizmu.

Ako efektívne dopĺňať omega 3?

Vysoké dávky omega 3 mastných kyselín sa nachádzajú najmä v rybách a to konkrétne v lososovi, makrele, sardinkách či ustriciach. Ako vždy vravievame, základom je pestrá a vyvážená strava. Vedeli ste však, že na Slovensku je ročná spotreba rýb iba približne 5 kilogramov na človeka? Priemerná odporúčaná dávka je pritom okolo 17-20kg. Tak koľko rýb ste za posledný týždeň zjedli Vy ? :) 

Omega 3 môžeme prijať taktiež z morských rias, ľanových semiačok, chia semiačok či rastlinných olejov. Ak však máte vy alebo vaše deti týchto potravín v jedálničku nedostatok, je vhodné siahnuť po kvalitných doplnkoch výživy.